Türkiye’de oyun sektörünün gelişmesiyle birlikte, oyun geliştiricileri ve oyun tasarımcıları gibi pozisyonlara duyulan ihtiyaç da arttı. Buna bağlı olarak dernekler, bağımsız kurumlar ve topluluklar da çoğaldı. Dernekler Türkiye’de oyun sektörü çalışanları için ya da serbest oyun geliştiricileri çoğunlukla yurtdışında istihdam edildiğini bildirmişlerdi. Bunu göz ardı etmeyen derneklerden TOGED (Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği) TOSYÖV’le (Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı) birlikte Ankara Kalkınma Ajansı ve GSB’nin (Gençlik ve Spor Bakanlığı) katkılarıyla Oyun Girişimcisi Yetiştirme Programı’nı resmen başlattı.
Eğitimler Yüz Yüze Yapılacak
Projenin genel amacı TOGED’in internet sitesinde açıklandığı şekliye: “Gençlerin oyun girişimcisi olabilmeleri ve kendi işlerini kurabilmelerini, kendi işlerini kurma konusunda devlet desteklerden yararlanmalarını, oyun girişimcisi bireylerin girişimci yönlerinin açığa çıkarılmasını ve yeni teknolojilerle bütünleşik yaratıcılıklarının güçlendirilmesini sağlamaktır.” olarak belirtiliyor.
2021 Şubat itibariyle duyurulan proje Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında eğitimlere başlıyor. Şu an başvuruları kabul eden programa 20-35 yaş arası üniversite öğrencisi ya da mezunu gençler başvurabiliyor. Bununla birlikte başvurusu kabul edilen katılımcılar belirtilen aylardan birinde 1 ay boyunca Ankara’da Ankara Kalkınma Ajansı binasında yüz yüze eğitim alacaklar. Ayrıca katılımcıların Başlangıç seviyesinde de olsa Unity ve Photoshop bilgisi olması gerekiyor.
Başvuru için bu bağlantıyı izleyebilirsiniz: https://forms.gle/HjopdL2cUzFDic2p9
TOGED seçilen kursiyerlere vereceği eğitim konularını 3 başlıkta toplamış: Girişimcilik Eğitimi (70 Saat), Oyun Geliştirme Eğitimi (70 Saat), Liderlik Eğitimi (70 Saat)
Ders Programı ise şu şekilde:
- Unity ve Programlamaya Giriş
- Unity, Visual Studio, Android SDK Kurulumu
- Temel Unity Bileşenleri
- Unity’de C# Temelleri
- Arayüz Yapıları Animasyon
- Particle System
- Fizik Motoru Kullanımı
- Input & Kontrol
- Tag ve Layer Sistemleri
- Sahne Yapısı
- Unity GameObject ve Nesne Yapıları
- Prefab Yapısı Kamera ve Raycast İşlemleri
- Lighting ve Lightmapping
- Proje Build’i ve Deploy İşlemleri
- 2D Proje Geliştirme
- 3D Proje Geliştirme
Bu programı başarıyla tamamlayanlara sertifika verilecek. Ayrıca katılımcıların aldıkları eğitim sonucu kendi oyun girişimlerini kurmaları amaçlanıyor. Alınan sertifika, teşvik ve hibe gibi devlet desteklerinden faydalanmayı kolaylaştırıyor.
Konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi TOGED’in resmi sitesinde bulabilirsiniz. Daha fazla oyun geliştirme haberi ve dijital oyun sektörüyle ilgili bilgi için bu yazıya yorum yapabilirsiniz, yazıyı beğenebilir ve görmesini istediğiniz arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.