Forza Horizon 5, Playground Games’in geliştiriciliğini yaptığı ve Xbox Game Studios tarafından yayıncılığı yapılan Horizon serisinin beşinci oyunudur. Microsoft’un elindeki en güçlü oyunlardan olan Forza serisi, serinin üçüncü oyunuyla birlikte oyun konsoluna özel olmaktan çıkıp artık PC oyuncuları tarafından da oynanabilir hale gelmiştir.
Forza Horizon 4’ü sabırsızlıkla bekleyen ben oyunu ön sipariş ile satın almış daha sonradan tüm ek paketlerini edinmiş ve yaklaşık 550 saatlik oynanıştan sonra çok memnun ayrılmıştım. FH4’ün ardından Forza Horizon 5 dedikoduları çıkmaya başlarken benin aklımda hep şu vardı: “Daha ne yapılabilir ki?” Bu sözlerimin Forza Horizon 5’i oynadıktan sonra ne kadar doğru olduğunu anladım çünkü FH5 ile FH4 arasındaki farklar o kadar ince ki zaten güzel bir oyunu sağlam değişiklikler yapmadan güzelleştiremezsiniz. Beğendiğim şeyler dışında sonraki Horizon oyunu yani FH5’te FH4’ten ders alıp değiştirmelerini istediğim şeylerinde birçoğunu aynı bulunca heyecanım kalmadı açıkçası. İncelemem sizin de fark edeceğiniz üzere ağırlıklı olarak FH4 ile karşılaştırmalı ilerleyecektir.
Hikaye
Normalde gerçekten bir hikaye anlatmayan oyunların incelemesini yazarken bu kısım için ayrı bir başlık açmayı tercih etmiyorum fakat FH4’e göre ufak değişiklikler gördüğümden ve bazı konulara değinmek istediğimden bu başlığı açmaya karar verdim. Öncelikle en büyük yenilik tabi ki hikaye açısından artık seçtiğimiz karakterin bir sesinin olması ve diğer karakterle konuşabilmesi. Elbette bu bizim elimizde olan bir şey değil. Bir ara sahne giriyor karakterler birbirleriyle konuşuyor ve bitiyor ama seride ufak da olsa bir değişiklik yapılmış. Olumlu ya da olumsuz size kalmış ama bir yarış oyununda çok da önemli değil. Yani anlatmak istediği bir şey yok sonuçta. Hikaye görevleri diyebileceğimiz görevler haritaya özgü. Bu durumda haritamız Meksika oluyor önemli yer işaretlerini etrafında araçla dolaştığımız görevlerden ibaret.
Forza Horizon 5’te ilerleyişimiz FH4’e benzer şekilde ilerlemekte fakat şöyle bir değişikliği gitmişler; belirli miktarda deneyim puanı kazandıktan sonra haritanızda hangi tür yarışların çıkmasını istiyorsanız ona göre etkinlik alanı seçiyorsunuz. Oyundaki yarış türleri FH4’e benzer sokak yarışları, yol yarışları, dirt yarışları, drag yarışları, cross country yarışları var. Ben cross country yarışlarını hiç sevmiyorum örneğin. Bu yüzden horizon etkinliğini sokak, yol ve dirt yarışları için özellikle ilerletmeyi tercih ettim. Bu benim gibi her yarış türünü sevmeyen biri için güzel bir değişiklik olmuş. Bu şekilde ilerledikten sonra her bir yarış türüne özel final yarışı mevcut FH4’te olduğu gibi the Gauntlet ya da The Colossus gibi adlandırmalara sahip bu yarışlar, uzun olmalarının yanı sıra yeteneklerinizi zorlayan ve kesinlikle sağlam bir arabayla girmenizi tavsiye ettiğim yarışlardır.
Şu an için Forza Horizon 5’te büyük bir genişletme paketi bulunmamakta. Ancak FH4 gibi 2 adet kendi haritalarına sahip indirilebilir içerik sunacakları kesinleşmiş durumda. Bunlar şimdilik açıklanmasa da Premium sürümü satın alırsanız çıktıkları zaman oynama fırsatı bulacaksınız. Ben FH4’de Fortune Island ve Lego ek içeriklerinden memnun kaldığımı belirteyim, eğer aynı standartlarda iki ek içerik çıkartsalar oyuncuların son derece memnun kalacağını düşünüyorum.
Oynanış ve Kontroller
Tüm yarış oyunlarında olduğu gibi oyunun kaderinin belirlendiği kısma geldik. Hikaye ve grafikler iyi bir oynanışa sahip araba yarışı oyununda neredeyse anlamsız hale gelebilen ölçütlerdir. Tabi günümüz şartlarında artık yeni çıkan her oyundan etkileyici grafik beklediğimiz gibi bir gerçeği de ayrı konu ama lafı uzatmıyorum. Forza Horizon 5 oynanışı neredeyse FH4 ile aynı seviyede. Bunu rahatlıkla söyleyebiliyorum. Kumandayı elime aldığım an anladım o kadar saat FH4 oynamamın vermiş olduğu deneyimle tabi ki. Araç sürüşündeki en temel değişiklik, o da oyuncuların çoğunun muhtemelen fark etmeyeceği kadar ince olan, sürüşteki ağırlık. Sürüşteki ağırlığı biraz daha açmam gerekiyor; araçların yol tutuşunu kaybetmesi azaltılmış durumda. Yani araçların hepsinde yapılan modifiyelerden bağımsız olarak kontrol etmesi daha kolaylaşmış durumda.
Başta araç sürerken acaba ben mi daha iyi kullanmaya başladım diye düşünmedim değil. FH4’ü açar açmaz araçların özellikle yağışlı ortamda buz pistinde gider gibi gittiğini ama Forza Horizon 5’te aynı koşullarda aynı araçla sürüşün çok daha rahat olduğunu fark ettim. Bu gerçekten olumlu bir gelişme yani bana sorarsanız sürüşü daha gerçekçi kılıyor. FH4’ten beri çok saçma aşırı bir yol tutuş kaybının olduğunu düşünüyordum zaten. Oynanış namına söyleyebileceğim en büyük gelişme bundan ibaret ki bunu söylemeden önce çoğu oyuncunun fark etmediğini tahmin ediyorum zaten.
FH4’te oynanışa etki eden en büyük etkenlerden biri 4 mevsimin yaşanmasıydı ve bu sürüş tarzınızı tamamen etkiliyordu. Aracı sürme şeklinizden tutun kullandığınız araç dahi bu mevsim değişikliklerinden etkileniyordu. Açık ara benim FH4’te en sevdiğim yenilik mevsim değişiklikleriydi diyebilirim. Peki Forza Horizon 5’te durum nasıl? Mevsimsel değişiklik komple kaldırılmış yani haritada yaz, kış, ilkbahar, sonbahar mevsimleri yok bölgeden bölgeye değişen ufak çaplı hava durumlarındaki değişiklikler mevcut. Çok daha fırtınalı sağanak yağış ve geliştirilmiş sis eklenmiş oyuna. Şu ana kadar sadece bir kere denk geldiğim kum fırtınası eklenmiş. Oyunun başka yerlerinde kullanılıyor mu bilmiyorum bile ve diğer hava durumlarında ufak geliştirmeler mevcut. Harita bildiğiniz gibi yine büyük. Oyunu oynadıkça sıkılmaya başlayabilirsiniz ama gayet büyük ve yeterli olduğunu söyleyebilirim.
Araç geliştirmeleri önceki oyunda olduğu gibi gayet yeterli fakat bunda da oyunun reklamını yaptığı yeni Toyota Supra hariç diğer araçlarda bir gelişme göremedim açıkçası. Özellikle benim isteğim araçlara daha fazla body kit eklenmesiydi ama aradığımı bulamadım. Çoğu aracın alternatif body kit’i bile yok. Görüntü hariç performans olarak da araç parçalarını geliştirme FH4 ile aynı çok ufak yenilikler mevcut. FH4’te görmediğim lastik çeşitleri gibi.
Araba yarışı oyunlarının herhangi bir oyun kumandası ile oynandığında daha zevkli olduğu artık su götürmez bir gerçek, kumandadaki titreşimler aldığınız geri bildirimler oyun zevkinizi arttıran durumlar. Ben de Xbox One kontrolcüsü ile gayet memnun kaldığımı belirteyim. FH4’ün birebir aynısı kontrolcü geri bildirimine sahip diyebilirim fark olarak sanki vites geçişleri daha belirgin olmuş gibi geldi bana.
Oyun kumandası dışında Forza Horizon 5’i Logitech G29 direksiyon seti ile de denedim ve memnun kaldım. Önceki oyuna göre değişen bir şey var mı derseniz açıkçası yok Gelişmiş ayarlardan direksiyon setinizin tüm detaylı ayarlarını yapabiliyorsunuz. FH4’te dikkat etmedim ama FH5’te normal yolda ve arazi yolunda Force Feedback (FFB) ayarının derecesini ayarlayabiliyorsunuz bu hoş bir özellik olmuş.
Simülasyon yarışlarından alışkın olanlar direksiyon dönüş açısını farklı araçlarda farklı kullanmaya alışkındırlar. 480, 640, 900 derece gibi kendi zevklerine uyacak şekilde direksiyon kilidini ayarlayabilirler ama FH5 gibi bir oyun için gerçekçi direksiyon ayarları zevkinizi bozabilir bu yüzden oyun içi ayarlarla oynamayıp direksiyon setinizin menüsünden 720 veya 900 dereceye ayarlamanızı tavsiye ederim. FH4’te yapmadıkları gibi FH5’te de araç içi kokpit kamerasında direksiyonun maksimum dönüş açısı 180 derece ile sınırlandırılmış, 180’den sonrası araç içi kokpit kamerası kullananların hoşuna gitmeyebilir.
Grafikler – Performans – Hatalar
Grafik konusu açıkçası bu oyunun incelemesinde karşılaştırması en güç konu oldu benim için. Görsel açıdan bir gelişme olduğu doğru ama serinin bir önceki oyunundan 3 sene sonra çıkmış bir oyun için grafikler ve bununla bağlantılı olarak çalışma performansı beklediğim gibi değil. Evet grafikler gayet güzel. Özellikle inceleme boyunca kendi çektiğim ekran görüntülerine baktıkça siz de grafiklerin güzel olduğunu söyleyeceksiniz. FH4 grafikleri de böyleydi zaten hem de daha az ekran kartı gücü talep ederken böyleydi.
Oyun hala beklediğim kenar yumuşatma kalitesine sahip değil. Buna ek olarak ortam aydınlatması özellikle tünellere girdiğinizde çirkin duruyor. Sanki dışardan gelen ışık arabanın içinden geliyormuş gibi ve bundan kaynaklı araç içi kaplamalardaki yansımalar tuhaf gözükebiliyor. Gerçekten piyasada 2014 yılında çıkmış PS4 özel oyunu Drive Club kalitesinde simülasyon (Assetto Corza Compatizione, Gran Turismo, Automobilista oyunları gibi) olmayan bir oyun henüz PC’de yok gerçekten. Umarım Sony, Gran Turismo serisini bilgisayarlara getirir de şu an adeta tekel olan araba yarışı oyunu yapan firmalar işlerini biraz daha ciddiye almaya başlarlar.
FH4’ü daha çıktığı ilk günden beri hiçbir hata almadan oynamış olarak Forza Horizon 5 beni tonla hatayla karşıladı diyebilirim. Ana karakterin konuşması ile artan ara sahneler ve ara sahnelerdeki hatalar, yarış sonrası defalarca arabadan gelen motor sesinin gitmesi, yarışlara başlarken haritanın yüklenmemesi vb. daha aklıma gelmeyen sorunlar mevcut. Yine de bu sorunların o kadar büyütülmemesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü FH4’ü gerçekten çok başarılı bir şekilde güncel tuttular ve sorunları teker teker düzelttiklerini bildiğim için FH5’i de güncel tutmak isteyeceklerdir. Bu yüzden hatalarla ilgilenirler diye düşünüyorum.
Oyunu Steam üzerinden satın alabiliyorsunuz fakat ben özellikle satın almadan önce denemek istediğim için Xbox Gamepass’in bilgisayar için olan versiyonunu alıp oynama fırsatı yakaladım. Microsoft Store yerine mağazayı direk Xbox uygulamasına taşımışlar. İndirmeleri orada gerçekleştirebiliyorsunuz. Fakat Xbox uygulaması gerçekten bozuk. Bir oyun indirecekseniz oyunu bir günde PC’yi kapatmadan indirmeye çalışın yoksa tüm indirme kaybolup sıfırdan başlama riskiniz var benden söylemesi. İlk başta oyunu bile indirmeme izin vermiyordu. Madem bu kadar hatalı yapacaksınız eski Microsoft Store yerine yenisini niye getirdiniz ki? Önce bunun gibi temel sorunları çözmeniz gerekiyordu. Bu sohbeti daha fazla uzatmayacağım merak etmeyin oyunun puanını da etkilemeyecektir. Sadece bilgilendirme amaçlı yazdım bu sorunu.
Çok Oyunculu ve Yapay Zeka
FH5’in inceleme boyunca sıkça söylediğim gibi çevrimiçi yarışlarında da bir değişiklik yok. Çeşitli sınıflardan araçlarla çeşitli yarış türlerinin yapıldığı hikaye kipinin çevrimiçi türü diye özetleyebiliriz. Ek olarak Horizon Open sekmesinde araç sınıfları ve yarış türlerine filtre uygulayarak istediğimiz güçte ve istediğimiz türde yarışların karşımıza çıkmasını sağlayabiliyoruz.
Klasik yarışların dışında FH4’te gelen eleyici kip de mevcut. Hikayeli yarışları bitirdiğinizde çevrimiçi yarışlarda vakit öldürebilirsiniz. Fakat çevrimiçi yarışlar her zamanki gibi son derece adaletsiz. Şu şekilde açıklayayım; örnek olarak A sınıfından arabaların yarıştığı bir sokak yarışı düşünün. Siz de sevdiğiniz, modifiye ettiğiniz güçlü bir arabayla yarışa katılıyorsunuz. Fakat ne kadar iyi kullanırsanız kullanın öyle arabalar var ki onları geçmeniz kullanan oyuncu kritik bir hata yapmadığı sürece mümkün değil. O sınıfın ve o yarış türünün en iyi arabası o çünkü. Diğer arabalarla geçmeniz mümkün değil. En kötü düz yolda sizi yakalayacaktır. Bu da çevrimiçi kısmını benim için oynanamaz kılan en büyük sebeplerden biri.
Herkesin yarıştığı araç aynı olmadığı sürece bir eşitlikten bahsedilemez. Sırf daha hızlı ve bana yarışı kazandıracak diye sürmeyi sevmediğim araçları satın alıp çevrimiçi yarışlarda kullanmak bana hiç cazip gelmiyor açıkçası. Farklı araçlar kullanmalarına rağmen yine de bu eşitliğin sağlandığı oyunlar simülasyon yarış oyunlarıdır. Assetto Corsa Competizione, iRacing, Automobilista, Gran Turismo gibi oyunlarda belli sınıflardan araçlar birlikte yarıştıklarından ve bu araçların performansları belli kurallar çerçevesinde sınırlandırıldıklarından dolayı rekabetçi ve adaletli yarışlar sağlanabilmekte.
Yarış simülasyonlarına alışkın oyunculara Forza’nın çevrimiçi kipi katlanılamaz gelebilir ama hiç dertsiz tasasız en iyi arabaları kullanmadan “Bu adam nasıl bu kadar hızlı? Nasıl birinci olamadım? Benim arabam niye yavaş?” diye sızlanmadan dünyadan başka oyuncularla oynamak zevkli gelebilir.
FH5’te araçların yapay zekasına baktığımızda ise yine hiçbir şeyin değişmediğini görmek beni üzüyor. Hikaye kipinde yarışlar daha zorlu olsun diye oyunun zorluk seviyesini yüksek tercih ederim, bunun oyundan alınan zevki arttırdığını düşünüyorum. En basit kipte kolayca yarışı tamamlamak da gayet tatmin edici olabilir fakat daha fazla efor sarf ettiren şeylerin ardından gelen zafer bence yalnızca araba yarışlarında değil genel olarak tüm oyunlarda da oynama zevkini arttıran detaylardan biri. Tabi belli sınırlar dahilinde sonuçta herkesin kapasitesi farklı.
Simülasyon oyunlarında yapay zeka derecesi arttırıldığında sürdükleri arabanın hızı artmaz. Yalnızca sürüş teknikleri profesyonel sürücü seviyesine yaklaşmaya başlar. Viraja girmeden önceki frenleme noktası, viraj çıkışı ve yarış çizgisi gibi teknikleri daha iyi uygularlar. Tıpkı daha yetenekli sizin gibi başka bir insanın normal yarışlarda yaptığı gibi. Ama FH4 ve FH5’te zorluk hızdan ibaret. Zorluğu arttırdıkça araçların sürüş tekniğinde ufak gelişmeler var ama asıl etken sizden daha hızlı olmaları. Zaten yarışlara girme sıranızı siz değil oyun belirliyor ve yüksek seviye zorlukta yarışı kazanmanız neredeyse mümkün değil çünkü her defasında en öndeki araçlar hiç hata yapmadan inanılmaz hızla aradaki mesafeyi aşırı derecede açıp kendilerine yetişilemez dereceye getiriyorlar.
Oyundaki en rekabetçi ve size saç baş yoldurmayacak seviyenin üstün yetenekli seviye olduğunu düşünüyorum. İnternette araştırma yaparsanız bunun yalnızca benim fark ettiğim bir detay olmadığını diğer oyuncularında çeşitli forumlarda başlık açtıklarını görebilirsiniz ve bu durum FH4’te de aynı bu şekildeydi. Üzerine hiç düşünülmemiş ve hiçbir geliştirme yapılmamış halde tekrardan görmekteyiz.
Karar
FH5 tartışmasız araba yarışı seven neredeyse herkese hitap eden en güncel başarılı yarış oyunudur. Her ne kadar önceki oyununa göre pek bir gelişme görmesem de Horizon serisinin bilgisayara gelmesiyle birlikte tartışmasız son yılların en sevilen yarış oyunlarından biri olması şaşırtıcı olmaz. Yapımcılar sizin de tahmin edeceğiniz gibi zahmetten kaçıp daha önce yaptıkları oyuna bel bağlayıp haritayı değiştirip oyuncuları memnun etmeyi planlamışlar ki böyle bir hamle aslında beklenmedik bir hamle değil. Zira yıllardır çoğu firma bunu yapıyor. Zaten piyasada sağılmadık oyun bırakmadılar bu yüzden çok yermek istemiyorum. Açıkçası bazı şeylerin üzerine konulmuş bazı şeyler yerinde saymaya bırakılmış ama bunlar oyunun özellikle PC platformundaki başarısını kaybettirecek şeyler kesinlikle değil.
İncelememde daha bahsetmediğim birçok hatasının ve düzeltilmesi gereken şeyin olduğunu belirtmemde fayda var. Bunları çok detaylı yazmak istemedim örneğin hala arabayı satın almadığımız sürece araba üzerinde uygulayacağımız kaplamaları göremiyoruz, diğer oyuncular tarafından özelleştirilmiş araçlar üzerinde değişiklik yapamıyoruz, haritada gerçek oyuncular bir kaybolup geri geliyor, yarış sonrası zafer ekranı yerine dakikalarca beklediğimiz bir siyah ekranla karşılaşmamız vb. bir sürü hatası var.
Bu inceleme belki size olumlu bir havada yazılmış gibi gelebilir. Ancak bu sorunlar yüzünden oyunu çok eleştirmememin tek sebebi yapımcıların oyunla ilgileneceğini biliyor olmamdan kaynaklanıyor. Gerçi çıkışından beri üzerinden zaman geçmesine rağmen hala bunlarla ilgili kalıcı bir değişiklik görmesem de oyunlarına gereken desteği vereceklerini düşünüyorum.
Daha önce Forza oynamamış oyuncuların bu oyuna bayılacağına eminim hali hazırda oynamış olanlarında zevk alacağını ve yine saatlerin gömeceğini biliyorum. Diğer firmaların yıllardır yaptıklarını bu sefer de Playground Games denemek istemiş. E yani ne diyelim bu seferde onlar denesin. Oyunu tüm araba yarışı meraklılarına tavsiye ediyorum. Aldığınıza pişman olmayacağınızı düşünüyorum ama benim yaptığım gibi önceden Gamepass ile denemenizi kesinlikle öneriyorum.
İnceleme
Forza Horizon 5
Forza Horizon 5, Playground Games’in geliştiriciliğini yaptığı ve Xbox Game Studios tarafından yayıncılığı yapılan Horizon serisinin beşinci oyunudur. Microsoft’un elindeki en güçlü oyunlardan olan Forza serisi, serinin üçüncü oyunuyla birlikte oyun konsoluna özel olmaktan çıkıp artık PC oyuncuları tarafından da oynanabilir hale gelmiştir.
ARTILAR
- Açık dünya araba yarışında piyasadaki en iyi oyun.
- Ne simülasyon ne de bir arcade sürüşe sahip olmasından dolayı genele hitap edebilmesi.
EKSİLER
- Oyunun gerçekte Forza Horizon 4'ün cilalanmış hali olması. FH4'ü fazlasıyla oynamış olanlar herhangi bir ciddi değişiklik görmeyecek özellikle oynanış açısından.
- Grafiklerin önceki oyunundan ufak tefek gelişmeleri olmasına rağmen sistem gereksiniminin gereksiz yüksek olması.