Cyberpunk 2077 incelemesi sizlerle. Duyurulduğu günden beri hikaye ağırlıklı bir rol yapma oyunu olması planlanıyordu fakat yapımcılar tarafından daha sonra açık dünya – çatışma – BŞN oyunu haline dönüştürüldü. Oyunu oynadıkça neden bu şekilde değişiklik yaptıklarını çok rahat anlayabilirsiniz.
Hikaye – Görevler – Temeller – Karşılaştırma
Evet gelelim artık asıl konumuza. Cyberpunk 2077’nin en can alıcı kısmının kesinlikle hikaye olması gerekiyor. Çünkü bana göre CD Project Red firmasının hala en iyi oyunu olan The Witcher 3’ü sevmemizin sebebi buydu ve yeni oyunlarında da sağlam bir hikaye beklememiz çok normal. Fakat bu tam olarak böyle olmadı diyebilirim. Yalnızca Cyberpunk 2077 oyunu için değil kendine son zamanlar da rol yapma oyunu diyen bütün oyunlar özellikle Assassin’s Creed Valhalla ve Odyssey gibi, bu oyunlar kesinlikle bizim eskiden aşina olduğumuz rol yapma oyunlarından çok farklı bir anlayışa sahip. Örnek vermek gerekirse diyalogda çıkan seçenekler bizi hikayede başka bir noktaya götürmüyor sadece artık ne hakkında konuşuyorsa karakterler onlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olabiliyoruz ki bu gerçekten bizim kontrol ettiğimiz ana karakteri istediğimiz yoldan götürme olasılığını yok ediyor.
Cyberpunk 2077’ de gerçekten kendi seçimimizi yapıp sonuçlarını gördüğümüz tek yer oyunun sonu yani gerçekten ufak bir araştırma yaparsanız son bölüm dışında oyunun hikayesinin değiştiği hiçbir diyalog yok. Buna bir açıklık getirmek lazım. Aslında ben oyunun bize sunduğu V karakterinden memnunum. Karakter ne suskun konuşmayan bir tip ne de olaylara kayıtsız kalan bir tip. Belli bir amacı olan ve önündeki seçenekleri değerlendiren kendi karakterini hissettiren biri. Tıpkı bizim Witcher’dan bildiğimiz Geralt gibi, onun da belli bir karakteri var ve biz ufak şeyleri değiştirebiliyoruz. Fakat hikayeye etkisi kesinlikle Cyberpunk’tan daha yoğundu.
Biraz karşılaştırmadan sonra oyunumuza odaklanırsak ana karakterimiz V, anarşist olan, sevgili ölen ve şirketlerin dünya’yı yönetmesinden artık sıkılmış aynı zamanda kız arkadaşına yaptıklarından dolayı onlara sinirli olan Johnny Silverhand’in zihninin bulunduğu çipi bir takım olaylar sonucu kendi kafasına takar. Oyun ilerledikçe V’nin durumunun kötüleşerek beyninin istemeden de olsa Johnny tarafından ele geçirilmesini önlemeye çalıştığımız bir hikayeyi anlatmakta.
Hikaye aslında gayet güzel fakat en çok yakındığım kısmı çok kısa olması. Oyunu bu incelemeyi yazarken söylüyorum 66 saat oynadım ve ana hikayeyi istesem 15 saatte bitirebilirdim. İnatla bitirmemek için uğraştım çünkü keşfedilecek şeyler vardı, yapacak şeyler vardı. Zorluk çekmemek için karakteri iyice geliştirdikten sonra görevlere girmek istiyordum. Bir yandan yan görev diğer yandan ana görev gittiğiniz takdirde oyun süreniz ciddi anlamda kısalır. Çünkü ana hikaye görevleri kesinlikle yan görevler kadar bol değil ve bir zamandan sonra yan görevlere kendinizi kaptırırsanız kendinizi ana hikayeden kopmuş hissedebilirsiniz. Şahsen bende de böyle oldu ve hiç beklemediğim bir yerde oyunun sonuna geldiğim uyarısıyla karşılaşınca hiç hoşuma gitmedi. The Witcher 3’te ana görevlerle beraber yan görevleri eşzamanlı götürebiliyordum fakat Cyberpunk 2077’de işler bu şekilde gitmedi.
Oyunun yan görevleri hakkında biraz konuşacak olursam gerçekten hiç beklemediğim kalitede yan görevlerini olduğunu söyleyebilirim. Cidden çok etkilendiğim yan görevler vardı. Özellikle Night City’nin başkan adayı ve eşinin olduğu yan görev gerçekten çok başarılıydı. Tabii bu sadece bir örnek benim daha görmediğim belki de daha başarılı yan görevlerde oyunda olabilir. Bütün hikayeyi ayrıntılarıyla bu yazıda anlatmam mümkün değil. Bu sadece değinilmesi gereken konuları barındıran özet niteliğinde bir yazı olacak hikaye ile ilgili daha fazla ayrıntıya diğer bölümlerde değinebilirim.
Çok Oyunculu – Çevrimiçi – İş Birliği
Cyberpunk 2077 de bu yazı yayınladığı tarihte herhangi bir çok oyunculu mod bulunmamakta. Ancak oyuna daha sonradan çok oyunculu mod ekleneceği önceden biliniyor ama daha sonra başka kısımda değineceğim oyunun çıkış problemlerinden dolayı çevrimiçi özelliklerinin çok daha ileri bir tarihe ertelendiğini biliyoruz.
Oynanış
Oyunu gerçekten oynanabilir kılan şey oynanışın kendisidir. Karakterin yürümesi, koşması, hareketleri, silah barındırıyorsa silah kullanımı, araç içeriyorsa araç kullanımı ve bunların özelleştirilip geliştirilmesi gibi bir sürü detay oynanışı etkileyen etmenlerdendir. Cyberpunk 2077’de bunlardan kısaca bahsetmem gerekirse maddeler halinde şunları söyleyebilirim:
- Oyunun silahları gerçekten güzel tasarlanmış, çeşitlilik kesinlikle var kendinize uygun en azından bir tane silah bulacağınıza eminim. Sıkıldığınız zaman denemeye hazır bir sürü silah olduğunu bilmek heyecan verici. Aynı zamanda silahların görüntüleri gayet hoş döneme uygun. Ne çok eski ne çok yeni gözüküyorlar. Silahları gerçekten beğendim kullanım açısından gayet tatminkar.
- Oyunun kendisi bize ÜŞN oynama şansı vermiyor hatta ara sahnelerde bile kendi karakterimizi gördüğümüz sahneleri çıkarmışlar yani bu kadar özelleştirme yapabildiğimiz bir oyunda kendi karakterimiz sadece doğru düzgün motosiklet kullanırken ya da envanterde dolaşırken görüyor olmak oynanışı kesinlikle etkiyor.
- Araç sürüşü GTA V oynayanların kolayca anlayacağı bir şekilde olmuş. Gerçekten çok benzerler. Araçlar o kadar hassas ki en ufak bir yere dokunduğumuzda taklalar atacak seviyeye geliyor ki sanki kağıttan yapılmış hissi veriyor. Sürüş kısmına çoğu zaman idare eder diyebilirim.
- Yetenek ağacının bir kısmını oluşturan hackleme özellikleri, oynanışı benim için eğlenceli aynı zamanda ciddi kılan ve hareketlerimi ona göre temel aldığım en önemli özellik oldu. Oyunlarda hackerlik işleri çok hoşuma gitmiyor örneğin Wathcdogs serisi oyunları ilgimi çekmemiştir. Fakat Cyberpunk 2077 evreninde, mekanları ve özellikle de insanları hackleme üzerine daha müsait bir oyun olduğundan bunun nimetlerinden kesinlikle faydalandığımı söyleyebilirim. Benim için tüm görevlere yaklaşma tarzımı daha zevkli bir hale getirdiğini ve olumlu açıdan etkilediğini rahatlıkla söyleyebilirim.
Grafikler – Yapay Zeka – Sorunlar (Aksaklıklar)
Grafikler ile ilgili yorumumu hem kendi oynadığım şekliyle hem de en son teknoloji ekran kartlarıyla oynamış insanların hazırladığı videoları referans alarak değerlendiriyorum. Oyunun grafikleri çıktığı döneme göre gayet uygun geri kalır bir yönü olduğunu düşünmüyorum. Oyunun grafikleri gerçekten muazzam, kendini diğer oyunlardan çok güzel ayırıyor. Ayrıca inanılmaz olduğunu da söylemem mümkün değil. Cyberpunk 2077 gerçekten herkesin istemeden de olsa çok büyük umutlarla beklediği bir oyun olduğundan dolayı oyunun kendisini gördükten sonra hayal kırıklığına uğramamız çok normal. Bu şekilde büyük beklentileri oluşmasında oyuncuların payı olduğu kadar yapımcılarında payının büyük olduğu unutulmamalıdır ki oyunu denemeleri için verdikleri insanlara oyun görüntülerini paylaşmamalarını söyleyen kişilerde yapımcıların ta kendisi! Özellikle oyundan konsol görüntüsü çekilmemesi hatta oyunu deneyenlerin büyük kesimine sadece PC kodu gönderilmesini fark ettiğimizde bunun nedenini hep göz ardı etmeye çalıştık. Aslında olan şey çok açıktı. Oyunun günümüz konsollarına uygun olacağı bilinmesine rağmen PS4 ve Xbox konsollarında grafikler faciaydı. Son çıkan güncellemeyle yağlı boya tablodan daha net bir hale getirmeyi başardılar. İlerleyen zamanlarda ne olacak beklemek lazım.
Bilgisayar kullanıcıları açısından grafikler daha olumlu çünkü bolca özelleştirme seçeneği mevcut fakat gerçekten her ayarı kurcalayıp yenileme hızında (fps) bir değişme oluyor mu diye sorarsanız kendi deneyimlerimle söyleyeyim: Hayır! Gerçekten tuhaf ama oyunun ayarlarını düşürmenizin yenileme hızına katkısı gerçekten az. Bunu deneyen insanların videolarını rahatlıkla bulabilirsiniz. Hangi sistemde oynarsanız oynayın oyun her zaman sabit yenileme hızı sunuyor. Ülkemiz standartlarına uygun eski moda ekran kartları ile alacağımız grafikleri bir kenara bırakırsak yeni nesil ekran kartları ile oyunun grafiklerinin çok da eleştirilecek bir yanı olmadığını söyleyebiliriz.
Yapay zeka kısmına da burada değinmek istedim. Aslında denecek çok fazla bir şey yok. Gerçekten berbat bir yapay zekası var. Araç süren yapay zeka karakterlerin saçma tepki vermesini geçtim bazen tepki bile vermiyorlar. İnsanların sokak ortasında çatışırken bir anda hepsi aynı çömelme hareketi yapıp duruyor bazen kaçıştıkları oluyor. Çatışmadaki düşmanları anlamak mümkün değil. Çok saçma davranıyorlar, bazen yanımdan geçip gidiyorlar bazen hiçbir şey yapmadan duruyorlar. Oyundaki trafikte ise arabayı yolun orasına çektiğinizde başta arabanıza çarpmadan geçip giden botlar olmadığı gibi çarpıp geçen bot da yok. Öyle arabanın arkasında kuyruk olup bekliyorlar. Açık dünya denilen bu oyunda böyle bir yapay zekayı kesinlikle kabul edilemez buluyorum.
Oyunun çıkışındaki problemlere değinecek olursak, ben oyun zevkimi etkileyecek bir hatayla yada aksamayla karşılaşmadım. Ancak oyuncuların çok büyük bir kısmı hatalardan şikayetçi. Merak edip karşılaşılan hatalara bakmak isterseniz kolaylıkla videolarını bulabilirsiniz. Oyunun hazır olduğunda gelecek sözüyle duyurulduğunu düşündüğümüzde bu hatalarla karşılaşmamız kesinlikle affedilebilir bir durum değil. Hele ki bu kadar insan firmaya güvenip bu kadar ön sipariş yaptıktan sonra…
Kritik
Cyberpunk 2077 gerçekten beklentilerin altında bir oyun olmasına rağmen, oyun çok kötü olmuş kesinlikle oynamanızı tavsiye etmiyorum gibi bir şey söyleyemiyorum. Bana sorarsanız oyunun yapımcılarının yaptıkları hareketlere baktığınız takdirde kasten bu kadar tabiri caizse bozuk bir oyunu bilerek piyasa sürdükleri düşünülebilir. Oyun oynamak isteyen oyunculara Cyberpunk’ı tavsiye etmemin yanlış olacağını düşünüyorum. Oyunu hatalarıyla ve tüm olumsuz yönleriyle birlikte seven oyuncu bir kesiminin de olduğunu biliyoruz. Benim gibi olabildiğince arada kalan tarafsız yaklaşmaya çalışanların olduğu ve oyunu kesinlikle beğenmeyen bir kesimin olduğunu da biliyoruz. Herkesin oyundan beklentisi farklıydı ve bu beklentiler sonucunda karşılaştığımız ürünün, bitmiş en son haline bakış açımız da farklılıklar gösterdi.
Cyberpunk 2077’nin fiyasko denebilecek kadar kötü olmadığını ancak açık dünya oyunlara yeni bir soluk getirecek donanıma sahip bir oyun da olmadığını düşünüyorum. Oyunu şuan ki haliyle oynayıp zevk alacak insanlar tabii ki olacaktır ancak ben oyunu ön sipariş ile almış biri olarak gündemi takip etmenizi, oyunu son dönemlerde oynamış insanların yorumları akabinde değerlendirip indirimde uygun bir fiyatla sonradan almanızı tavsiye ediyorum.
İnceleme
Cyberpunk 2077
Oyun için verdiğim puan hakkında bir yorum yapması güç olabilir. O yüzden bunu açıklama gereği hissediyorum. Oyunu hikayeli oyun sevenler ve kendi karakterini değil de hazır olan bir karaktere girip o dünyayı yaşamak isteyenlerin denemesi gereken bir oyun olduğunu düşünerek eksikleri ile değerlendirip böyle bir puan verme kararı aldım.
ARTILAR
- Geniş yan görevler
- Keyifli oynanış biçimi
- Night City haritası
- Türkçe dil desteği
EKSİLER
- Kısa süren ana hikaye
- Üçüncü şahıs modu yok
- Yapay zeka karakterler
- Oyun hataları ve aksamaları